GTAReview.com

FAQ
   Szukaj
   Zaloguj
Teraz jest 17 września 2026, 07:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, 03:03 
Wiec chce jeszcze dopowiedziec cos, co nie daje mi spokoju od dluzszego czasu.

Co do PS2:
Nie rozumiem, dlaczego uwazasz, ze kazdy kto kupuje PS3 ma PS2? :| Przeciez to nie prawda.

Co do daty wypuszczenia:
Ludzie zazwyczaj kupuja cos, co jest lepsze szybciej. Przeciez nikt po roku uzywania i zadowolenia z X360, nie kupi PS3 "bo nowsze". To znaczy sa tacy ludzie, ale nie ludzie, ktorzy dbaja o swoje pieniadze itp.

Wiec tak jak mowie, X360 mniej potezny niz PS3, ale dla mnie wystarczajacy. Decyzja podjeta. Kupuje X360.

Dziekuje za dobra, inteligentna wymiane zdan z twojej strony, Macieju i zycze wszyskim milego dnia/nocy/czy co tam teraz macie.

Pozdrawiam, Bartek "Barciur" Ciurski.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, 12:59 
Ray Machowski

Uhuhu. :o Domyślam się Barciur, że zdecydowałeś się na XBox'a 360, ponieważ jest tańszy? Może i jest, ale zapomniałeś o jednym małym szczególiku. Najnowszy Xbox ma domyślnie wbudowany jedynie czytnik płyt DVD, w przeciwnieństwie do Playstation 3, w którym znajdziesz najtańszy na świetnie czytnik płyt Blu-ray (kupując go razem z PS3 płacisz troszkę ponad 100 dolców). A że płyty Blu-ray (na razie max. 50gb, już niedługo 100gb pojemności) to nie tak odległa przyszłość, bo przecież już są filmy wydawane na tych płytach, więc to świetny biznes. Inni, chcąc obejrzeć film w super jakości - 1080p - będą musieli kupić czytnik oddzielnie za, uwaga, $1.000! I kto na tym lepiej wyjdzie? :] Microsoft zaś zainwestował w HD-DVD (płyty do 60gb pojemności), ale żeby współpracowały one z X'em należy dokupić zewnętrzny czytnik za $200. Widzisz teraz?

Cena PS3 z czytnikiem Blu-ray: 600$,
Cena XBox'a 360 z czytnikiem HD-DVD: 600$.

A jak sam twierdzisz, że PS3 jest dla ciebie lepsze, to przy takiej samej cenie osobiście bym się nad tym nawet nie zastanawiał, którą konsolkę wybrać. Bo tak czy tak, DVD powoli staje się przerzytkiem i developerzy wiedzą, iż gry na płytach ~8gb (Xbox 360) nie miałyby szans z grami na BR (50gb), więc czytnik HD-DVD i tak stanie się niezbędny. Inną sprawą jest wojna HD-DVD pomiędzy Blu-ray'em, ale wszystko wskazuje na razie, że to BR ma się lepiej. ;)

Jedziemy dalej. Nie będę ukrywał, że wiedziałem, iż kupię PlayStation 3 zanim w ogóle zapowiedzieli jego wydanie. ;) Po prostu jakoś ufam Sony, jeśli można to tak nazwać. Miałem PSX, mam PS2 i PSP, więc wypada mieć i PS3. Widzę niestety, że część fanboy'ów przekreśla na starcie jedną, albo drugą konsolkę. Nie zgadzam się z tym - zarówno sprzęt Sony, jak i sprzęt Microsoft'u to bardzo dobre konsole i naprawdę nie rozumiem takiego zachowania. Inna sprawa, że należy je traktować trochę inaczej. Xbox 360 to konsolka głównie do gier, ze świetnie rozwiniętą usługą sieciową - wymienianie się wynikami, rankingi, rozmowa z ludźmi z całego świata. Xbox Live na pewno to bardzo mocny atut i jeśli chodzi o rozgrywkę on-line to konsola M$ pozostaje królem. Zaś PS3 to sprzęt multimedialny - oprócz gier (i oczywiście darmowego multiplayera oraz [płatnego] sklepu PlaystationStore - żebyście sobie nie pomyśleli, że Sony nie zadbało o tryb on-line), jest jeszcze odtwarzacz Blu-ray, możliwości słuchania muzyki, przeglądania zdjęć, które można zrzucić bezpośrednio z aparatu czy innego sprzetu (PS3 ma czytniku wielu rodzajów kart pamięci), czy możliwość nagrania swoich ulubionych programów z TV (np. musisz gdzieś wyjść, i nie możesz obejrzeć czegoś na co długo czekałeś - PS3 może to nagrać i zapisać na swoim dysku twardym). I jeśli chodzi o dysk twardy to PS3 zwycięża - ma 60gb, zaś XBox tylko 20gb (czyli tyle ile tańsza wersja PS3; oczywiście, zawsze można dokupić 40gb dysku, ale jest to wydatek $200).

Ja sobie gadam, gadam - ok. Ale przecież to co może konsolka to tylko połowa, dlaczego warto zakupić tę, a nie inną. Liczą się przede wszystkim gry! I tutaj też nie jest najgorzej. Oba systemy dostaną super exclusivy (Xbox 360 - Halo3, PS3 - Metal Gear Solid 4), reszta hitów wyjdzie na obie konsole równocześnie (choćby GTA4, czy Assassin Creed), więc nie tak źle. ;] Oczywiście są jeszcze inne, świetne pozycje. A teraz kwestia kompatybilności. Tak, niektóre gry z PSX czy PS2 nie działają tak jak powinny - ale jest to zdecydowana mniejszość, a problemy są pokroju typu, że np. 'dźwięk nie działa'. Ponadto, Sony obiecało się tym zająć, prawdopodobnie przez wydanie jakiegoś nowego firmware'a - i problem zniknie. A Xbox 360? Działa na niego z 30% gier ze starego X'a. I gdzie tu w ogóle porównywać?

Jest jeszcze jedna sprawa, która, przynajmniej dla mnie, jest świetna. Mianowicie, PS3 będzie umożliwiało ściąganie gier z PSX'a i wrzucanie ich na PSP. Czy to nie przyjemne, wgrać sobie Mortal Kombat 2, GTA2 oraz Spyro i wyjechać z tym na wakacje? :) Roz(g)rywka gwarantowana. Oczywiście, za to trzeba będzie płacić, ale $5, czy $10 to nie aż tak sporo.

Podsumowując - Playstation 3 wydaje mi się konsolką przyszłościową, o wiele bardziej niż Xbox 360. Xbox cieszy się na razie popularnością, ponieważ został wydany pierwszy. Sądzę jednak, że kiedy zacznie się mania na filmy Blu-ray, a Sony obniży cenę swojego produktu, PS3 dogoni X'a. Zresztą, moją tezę potwierdził IGN, który w swojej recenzji dotyczącej PS3 napisał: 'Future Potential Rating: 10 out of 10'. Ufff.

Na koniec, daję jeszcze link, który obrazuje ile danych konsolek rozeszło się do tej pory na rynku światowym. Klikakać - http://nexgenwars.com/.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, 14:57 
Joey Leone

A tak jeszcze nawiązując do ceny Ps3, można powiedzieć, że jest ona niska :) Sony traci sporo na sprzedawaniu ich gdyż ceny produkcji i części są droższe niż cena sprzedaży. Dopiero jeśli użytkownik kupi kilka ( czy tam kilkanaście) tytułów gier, Sony na konsoli zyska :>

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, 23:22 
Administrator

no własnie.... Sony do każdego sprzedanego PS3 dopłaca jakąś tam kwote (chyba jakieś 100$).... tyle samo zyskuje Microsoft za sprzedanego X-a, no ale koszta wkrótce będa się zwracać i to w ogromnych kwotach :D !

Cytuj:
Nie rozumiem, dlaczego uwazasz, ze kazdy kto kupuje PS3 ma PS2? Przeciez to nie prawda.

ja ? nie, chyba Ci się mylnęło :]

Cytuj:
Co do daty wypuszczenia:
Ludzie zazwyczaj kupuja cos, co jest lepsze szybciej. Przeciez nikt po roku uzywania i zadowolenia z X360, nie kupi PS3 "bo nowsze". To znaczy sa tacy ludzie, ale nie ludzie, ktorzy dbaja o swoje pieniadze itp.

ale X360 nie jest 'lepszy'... jest dobry, przentuje podobny poziom do PS3 ale nie taki sam....

niech topik toczy się dalej, ja jutro coś może jeszcze dopisze, musze szybko kończyc, bejs :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, 05:02 
Maciej: Ja powiedzialem, ze X360 jest lepszy od PS2, a nie PS3
Lothronik: Masz racje, jednak najwieksza sprawa jest to, czego czlowiek potrzebuje. Ja nie mam telewizji, mam dobry komputer, nie mam PSP i - co najwazniejsze NIE MAM I NIE PLANUJE MIEC ODBIORNIKA HD. Wiec poki co, cos takiego do niczego mi nie potrzebne :] I tu sie zgodze, PS3 jest konsola bardziej przyszlosciowa, niz PS3, co nie zmienia faktu, ze mi ona nie jest potrzebna. :]

No i jest jeszcze jedna kwestia - nie zaplace za gry $100, a takie wlasnie ceny utrzymuja sie za najnowsze gry na PS3, ktore to na X360 kosztuja $60. Rozumiem, ze trzeba pokryc wieksze koszty sprzetu, ale jak mowie, PS3 jest lepszy, ale mi nie potrzebny. Duzo nauczylem sie z tego tematu. Dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, 17:54 
Administrator

Barciur napisał(a):
Maciej: Ja powiedzialem, ze X360 jest lepszy od PS2, a nie PS3
.

przeczytaj jeszcze raz i dokładnej mój post :]

Tytuł:
PostNapisane: 9 grudnia 2006, 04:41 
Nie biore tego pod uwage jako argumentu za X360 i przeciw PS3, bo w koncu to subiektywna ocena, ale jako ciekawostke wrzucic moge ;)

http://gry.onet.pl/wia_item.html?DB=120&ITEM=1447025

Tytuł:
PostNapisane: 9 grudnia 2006, 18:12 
Administrator

Cytuj:
to kwestia tego, że developerzy nie potrafią jeszcze wycisnąć wszystkiego z PS3

:D

Tytuł:
PostNapisane: 9 grudnia 2006, 20:30 
Nom, tylko kiedy sie naucza? :P A niedawno 1% xboksow sie zepsuk po update ;) Cos mi ta sytuacja przypomina.. Xbox update - WIndows update :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 grudnia 2006, 20:37 
Ray Machowski

Hm. Widzę, że walka pomiędzy XBox'em, a PS3 trwa. Na X'e już grałem, a teraz czas na PS3. Od jutra, przez cały tydzień, Sony Polska organizuje otwarte pokazy PS3 w Warszawie! Będą prezentacje gier oraz każdy będzie mógł przetestować pięć tytułów. Świetnie! Po więcej szczegółów, zapraszam pod poniższy link:

http://playstation.pl/wiadomosci.php?id=149

Ja siedzę tam jutro cały dzień. :) Potem zdam relację wraz ze zdjęciami. ;) Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2006, 17:50 
Nameless Guy

Poczytajcie sobie ostatnie PSX extreme.
Pisza, ze tak naprawde to wydajnosciowo konsolka sony jest nawet odrobinke slabsza niz xbox 360. Ale nie w tym rzecz, przeciez i tak jak sie wyciagnie 100% z tych konsol, to gry beda miazdzace. ale.... Sony zawsze kojazylo mi sie z takimi konsolami......no, jakby to ujac - domowe pielesze, papucie i gramy !
Xbox to co innego - bill G. ma kase i nie wacha jej sie wydac na naprawde dobrych specjalistow.... pozyjemy, zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2006, 19:18 
Administrator

w Warszawie... t.t

w Krobi by raz pokaz Xboxa 360 i PS3 zrobili...

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2006, 19:37 
Moderator

x360 > *
i tak ma zostac !

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2006, 22:05 
Administrator

pewnie pod choinke dostałeś jak Max Payne :P

może powiesz jak się sprawuje, co Ci sie podoba, co nie ? bo takie tam opinie z gazetek już mnie denerwują... kazda pisze inaczej robiąc nas w .... konia :P

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2007, 04:47 
W związku z tym że temat ucichł a wojna trwa, zapodam newsa z opinią EA. :P
http://gry.onet.pl/1484283,,Electronic_ ... omosc.html
Co do ceny?
http://www.centrumxp.pl/Aktualnosci/286 ... 84sze.aspx

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2007, 14:53 
Moderator

Maciej fundnąłem sobie pod choinkę, a to różnica. : )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]