GTAReview.com

FAQ
   Szukaj
   Zaloguj
Teraz jest 17 września 2026, 07:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cell Factor
PostNapisane: 18 maja 2006, 22:46 
Administrator

no to demko wyszlo jakos 3 dni temu or sth.. gierka ma prezentowac mozliwosci karty AGEIA PHYSX i odpala sie tylko na kompach zaopatrzonych w nia ;DDDD
gra jest zwyklym fpp stworzonym glownie pod multiplayer, ale tak naprawde chodzi tylko o prezentacje fizy.

oczywiscie internet i ludzie piszacy w nim sa na tyle fajni,ze potrafia wszystko ominac i tak sie stalo i tym razem. jesli wiec nie masz karty ageia physx, nie placz! wystaczy na pulpicie kliknac na ikonke (ktora tam wolimy...czy low graphics czy tez high), kliknac na WLASCIWOSCI i dodac tam po prostu
Kod:
EnablePhysX=false
.
gra powstaje zarowno na PC jak i na x360.

macie 3 screeny i 3 filmy zrobione podczas testowania tej gierki dzisiaj przeze mnie
w sumie topic bardziej zalozony zeby wam powiedziec jak to mozna odpalic bez tej kijowej karty.

filmy sa juz dla tych co chcieliby sciagnac demko, ale nie wiedza czy warto.
gra taka sobie, ale popatrzec na fizyke mozna.

film1
film2
film3(najgorszy w sumie ;d)
screen1
screen2
screen3

[{{{{w filmach jak to zwykle juz w tych ode mnie, cos nie tak z dzwiekiem wiec sie nie przejmowac ;d}}}}]
elo.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2006, 23:08 
Administrator

pspwned się zownowało ;p

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2006, 23:15 
Administrator

>_<

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 01:19 
Warning 1/3

Grafit napisał(a):
pspwned się zownowało ;p

już chasa, i muszę powiedzieć że ta fizyka wygląda dość fenomenalnie ;o
ale potrzeba zakupu dodatkowej karty ppu, żeby poczuć pełnię możliwości jakoś mi nie pasuje...

btw., falek, dawaj mi swój komputer. natychmiast. xD

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 01:26 
Administrator

/me pakuje komputer w reklamowke z karfura

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 10:50 
Administrator

: ° ja tego nie widziałem ja tego nie widziałem tego nie było nie istnieje falek gra na celeronie

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 11:57 
Administrator

wow, tripowanie na ekranie!

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 14:15 
Warning 1/3

ktore karty maja obsluge physx?
tylko ta AGEIA PHYSX?

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 14:27 
Luigii Goterelli

:O dzieki wam bardzo bo juz dawno zassałem to demko ale jeszcze nie mam tego procesoru Ageia i nie mogłem odpalić ;d

EDIT: Wie ktoś co zrobić z tym koksem? http://www.cgap.ovh.org/icomamzrobic.jpg ?

O już działa, tylko wystarczyło włączyć antyaliasing ;d

Mój opis:

Grafika - przebajerzona, mase efektów, non stop motion blury, rozmazania, znieksztacłenia itd. nawet fajnie ale trafić w wrogów nie mogłem ;o

Fizyka - robi wrażenie, fajnie się ciecze zachowują (tu np. krew :d), wszystko lata i jest pięknie

Dzwięki - u mnie problemów nie ma, muzyka gra non stop, trochę drażni, reszta ok

Grywalność - Zapowiada się niezła gierka, po jednym deatchmatchu ocenic sie nie da

PS. falek to nie ukazało sie 3 dni temu, tylko juz miech, może trochę mniej ;d mam to demo od czasu premiery

PS2. jutro idę sobie dokupić 2GB ramu ;d będe miał 3GB łacznie hehe

Ostatnio edytowano 19 maja 2006, 15:18 przez Zberek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 14:37 
Administrator

jesli tam jest taka muzyka, to ja dziękuję ;f nienawidze muzyki w grze, szczególnie w fpp... idziesz sobie z m4a1, a tu nagle BUM BUBUM BUBUBUBUM, JEEEB ! i to jakieś bębny, a nie wybuchy granatów ;f
co do fizyki... to chyba przez brak sterowników do karty graficznej (ze serownikami nie działa ;o ) powoduje, ze filmik chodzi za wolno i ta fizyka wydaje się śmieszna ;o
pozatym gra wydaje się dosyc zachęcająca ;]

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 14:54 
newbie

no właśnie za taką muze to dziękuje :O

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 16:01 
Warning 1/3

zberek - szalenstwo, wystarczy ci 2gb - 2-3gb nie poczujesz zadnej roznicy bo zaden proces nie wykorzystuje tyle ramu

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 16:02 
Nameless Guy

Słabizna. Sama nawalana widzę. Coraz więcej gier opiera się na fizyce i grafice. Nie wiem czemu, ale dla mnie jest po prostu brzydka. Co z tego, że w ch*j refleksów świetlnych, skoro kolorystyka jebie w oczy i monotonne to. Nie wiem, opieram się na filmikach z dema, ale póki co to ssie IMO.

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 16:28 
Administrator

filmik chodzi za wolno bo wszystko na full ustawione + kretynski fraps ktory zwalnia jak kazesz mu na full nagrywac.

pomijajac to. przeczytalem tu jakas wypowiedz,ze wolno chodzi bo nie mam karty. wy chyba nie liczyliscie,ze gry z ta karta chodza szybciej ?
ba. one zwalniaja o jakies 10 fpsow bo od karty dostaja kolejne graficzne odlamki do wyswietlenia. na przykladzie graw chociazby mozna to zobaczyc:
Obrazek
a karta jest do dupy i nie jest potrzebna poki co. jak wyjdzie unreal 3 mozna sie zastanowic na zakupem, wtedy stanieje.
ale lepiej poczekac na karte nvidia + havoc ktora procz obliczania fizy bedzie rowniez obliczac grafike gdy nie bedzie pracowac nad tym pierwszym. takie prawie jak sli ;d
+ havoc to havoc,a nie jakis syfek o nazwie PHYSX.

@ daszek
karty oparte na chipie AGEIA PHYSX wydaja poki co dwie firmy -> BFG (lol xD jak z dooma ;d) oraz ASUS.

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 16:35 
Luigii Goterelli

Daszek to nie szaleństwo, jak ja mam tyle powłaczane na raz i na dodatek jeszcze jakąs gre to wiesz ;d, zresztą potem się przyda jak będzie Windows Vista, którego oficjalne wymagania już są podane - rekomendowane - 1gb, a gdzie reszta programów? ;d

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 16:46 
Administrator

ageia - sama nazwa powinna zainteresowac juz pana Wierzejskiego i LPR

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2006, 18:21 
Warning 1/3

czekamy na gorące relacje z protestów bojówek MW pod siedzibą AGEIA (aż szkoda odmieniać ;o) w Californi ;d

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2006, 10:30 
Nameless Guy

Gierka masakryczna. Zaraz (no, wieczorem...) sciagne i sproboje odpalic ;x (flk kompa dawaj ! >.<)

Tak poza tym - napiszcie cos o tej karcie !
Jak wyglada, gdzie to to sie wklada (^.^)i co to to dokladnie robi xD

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2006, 12:06 
Joey Leone

falek. napisał(a):
karty oparte na chipie AGEIA PHYSX wydaja poki co dwie firmy -> BFG (lol xD jak z dooma ;d) oraz ASUS.

Oprócz Dooma to jeszcze w Quake'u 2 jest taka broń (w inne części nie grałem, więc nie wiem).

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2006, 12:07 
newbie

Heh falek rozwaliłeś mnie... dla mnie grafa + havoc jest bez sensu i nie ma po co łączyć tych dwóch akceleratorów (to wszystko przechwałki NVidia i ATI, żeby upchnąć jeszcze jedna grafę naiwnym ludziom), bo jeśli grafa w grze będzie jakaś super wypaśna i zaczną sie jakies skomplikowane obliczenia fizy to nagle poleci ci tak framerate, że będziesz mógł policzyć klatki na palcach jednej ręki 8) . Poza tym nie wydaje mi się, żeby w takim układzie fizy była jakaś specjalnie rozbudowana jak to ma miejsce w chipie physX. Ja tam wolę w niego zainwestować, niż w druga horenadlnie drogą grafę. Zreszta nie każdy ma ogromna ilość kasy a cena oscylująca wokół 1000 zł to nie jest jeszcze taka tragedia. Podejżewam, że ta karta szybko stanieje jak tylko pojawią się odpowiednie gry.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2006, 14:44 
Administrator

jasne,ze stanieje. i to calkiem niedlugo bo przy premierze ut2007 i innych gier opartych na engine unreala staniec bedzie musiala.
ale ta karta w dniu premiery powinna kosztowac kolo 600zl bo ona nic ciekawego nie zapewnia.

uwazasz,ze fizyka jest super rozbudowana. wielki rotfl. ciecze na tej karcie wygladaja strasznie sztucznie, materialy pociete moze i ok. ale cala reszta to to samo co w havocu. do tego po co ta karta poki co komus skoro GRAW z karta rozni sie tym,ze jest wiecej odlamkow O_O imo paranoja.
w przypadku cell factor to z karta masz widoczne ciecze i flagi, a bez juz ich nie widzisz. ale masz cala reszte.
poki co karta nie dosc,ze zabiera fpsy (w sumie zawsze bedzie zabierac) to jeszcze o dosyc maly % odciaza procesor z obliczen tej calej fizy.
poki co to jedna wielka klapa.

grafa + havoc bezsensu ? imo jest to najlepszy pomysl bo physx przydaje sie tylko w grach obslugiwanych przez nia, a w innych po prostu sobie stoi bezczynnie. tamta karta nigdy by sie nie nudzila.

+ kolejna wade zaraz podam jak bede q-bakowi odpowiadac

@q-bak. wkladasz ja w stary jak swiat slot PCI, ktory nie zapewnia jej polowy energii i tak dalej. problem w tym,ze zajmuje ci slot na karte muzyczna dobra (np. creative x-fi).
co robi ? teoretycznie ma obliczac fizyke za procesor dzieki czemu procek moze zajac sie innymi rzeczami zamiast dodatkowo sie tym meczyc. na razie malo pomaga.
do tego ma glosny jak cholera wiatraczek i przegrzewa sie dosyc szybko (z artykulu na benchmarku, ktory totalnie zjebal te karte z blotem. polecam ci sk@rt -> http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ona-1.html )
a wyglada ta karta tak:
Obrazek

benchmark.pl napisał(a):
Karta ASUS PhysX P1, synonim nowoczesnych technologii... na przestarzałym technologicznie złączu PCI, z dodatkowym gniazdkiem zasilania, z wiatraczkiem głośniejszym od chłodzenia na GeForce 7900GTX. Kompletna kompromitacja.

i moj ulub. fragment, ktory przedstawia dokladnie to co ja myslalem, kiedy ogladalem filmiki z graw + physx.
test byl przeprowadzony na jednym graczu, ktory najpierw gral bez karty physx, a pozniej z nia. trick polegal na tym,ze nie wiedzial kiedy karta jest umieszczona ;D
benchmark.pl napisał(a):
- Jakie wrażenia?
- "OK, fajna gierka, super grafika"
- Czy sądzisz że grałeś z zainstalowaną kartą PhysX?
- "Hmm, podejrzewam, że tak. Te paczki które tak ładnie rozleciały się, to chyba to o czym mówiliście?
- No cóż, grałeś bez tego akceleratora :) Przejdźmy do drugiej próby. Coś zmienimy i poprosimy Cię ponownie o ocenę

to chyba wystarczy.
poki co 1k wydany w bloto. lepiej sobie xboxa starego i ps2 kupic.

costam dla zainteresowanych:
http://pclab.pl/art19719-1.html
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ona-1.html
http://nvision.pl/content.php?article.92 <-dosyc wysoka ocena ;]

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2006, 22:11 
Nameless Guy

Wiesz, jak ma sie zewnetrzna karte Audigy, to sie nie martwie o sloty PCI ;P :P
(nawet ty takiej nie masz ;x)

A jak myslicie, takie karty maja jakas szanse zainstniec ? (btw - ja o takich czytalem juz chyba z dobrych 5miechow temu...)

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2006, 23:25 
Administrator

ja dopiero bede kupowac x-fi platinum.

one nie maja szansy zaistniec - one zaistnieja.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2006, 00:24 
_elita forum

flk wie co kupować, x-fi jest konkretne.
za 2 miechy kupuję zestaw x-fi + creative gigaworks 7.1.. :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2006, 11:10 
Nameless Guy

Ja karte dzwiekowa mam jak kombajn. Za to glosniki.....no, powiedzmy, ze mam zestaw.... 4.2 ^_^

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2006, 08:30 
Administrator

ja mam 5.1 creative'a ale podlaczac mi sie nie chce i lezy w szafie xD

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2006, 13:56 
Nameless Guy

Chyab cie w łeb zaraz walne. z takim sprzętem, przy moim (juz wysłanym) nowym LOMAC'u naprawde bym odlecial.... grrrrrr ;[

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2006, 10:28 
newbie

Odpowiedź do postu Falka:

Cytuj:
poki co karta nie dosc,ze zabiera fpsy (w sumie zawsze bedzie zabierac) to jeszcze o dosyc maly % odciaza procesor z obliczen tej calej fizy.
poki co to jedna wielka klapa.

Jak dla mnie to, że wykorzystanie PhysX zabiera FPSy to jedynie fakt, że grafa nie wyrabia z taka ilością szczegółów na ekranie. Pomyśl sobie co stało by się gdybyś użył tej samej grafy do tych samych obliczeń bez procka PhysX? Wyszłoby to co pisałem wcześniej... zaliczyłbyś niezły pokaz slajdów, bo twoja grafa (może i z wyższej półki) na pewno nie poradziłaby sobie z obliczaniem takiej ilości cząsteczek.

Wychodzi na to, że zjebałeś kartę tylko za to, że dodała ci więcej szczegółów w grze :>

Cytuj:
grafa + havoc bezsensu ? imo jest to najlepszy pomysl bo physx przydaje sie tylko w grach obslugiwanych przez nia, a w innych po prostu sobie stoi bezczynnie. tamta karta nigdy by sie nie nudzila.

Po pierwsze: Mam pare lat i pamiętam kiedy wchodziły do sprzedaży pierwsze akceleratory grafy. Sytuacja była podobna. Mało komu chciało się wydawać kasę na drogie karty. Wszyscy niechętnie myśleli o zakupie a teraz na rynku nie ma już zwykłych kart 2D, są tylko akceleratory.

Po drugie: Karta by się nie nudziła? Jak dla mnie ten argument jest pozbawiony większego sensu. Ja tam się akurat cieszę, że byłaby odciążona z tych wszystkich dodatkowych obliczeń. Ty jesteś w tej dobrej sytuacji, że stać cię na drogą karte grafiki ale pomyśl sobie o tych wszystkich, którzy mają słabsze karty. Dla nich PhysX to zbawienie (szczególnie kiedy stanieje do odpowiedniego poziomu), przy obecnych cenach kart graficznych.

Cytuj:
@q-bak. wkladasz ja w stary jak swiat slot PCI, ktory nie zapewnia jej polowy energii i tak dalej. problem w tym,ze zajmuje ci slot na karte muzyczna dobra (np. creative x-fi).

Z tego co wiem to Creative dał dupy z X-FI. Może to jest i dobra karta ale z takim supportem, to prędzej pójdę do konkurencji...
http://pclab.pl/news20025.html

Zajmuje ci slot na kartę muzyczna... śmiech na sali... <rotfl>... argument mnie powalił XD

Co do energii... twój argument jest śmieszny... nie zauważasz, że nawet pciexprees też nie dostarcza twojej grafie odpowiedniej ilości energii. Niektóre grafy potrzebują nawet zewnętrznewgo zasilacza, bo są tak energochłonne. Nie odrobiłeś lekcji...

Cytuj:
do tego ma glosny jak cholera wiatraczek i przegrzewa sie dosyc szybko (z artykulu na benchmarku, ktory totalnie zjebal te karte z blotem

A co niby robi twoja grafa? Może w iglo siedzi?

Cytuj:
i moj ulub. fragment, ktory przedstawia dokladnie to co ja myslalem, kiedy ogladalem filmiki z graw + physx.
test byl przeprowadzony na jednym graczu, ktory najpierw gral bez karty physx, a pozniej z nia. trick polegal na tym,ze nie wiedzial kiedy karta jest umieszczona ;D

Tak... jeszcze pamiętam jak się podniecałeś podczas gry w demo Ghost Recon i jak wychwalałeś fizę... nawet filmik nakręciłeś z podniety.... więc, pomyśl sobie teraz, że ktoś robi ci test a ty nigdy w życiu nie widziałeś efektu działania takiego PhysX (i w ogóle jesteś zwykłym graczem) i stwierdzasz to co następuje:

Cytuj:
- Jakie wrażenia?
- "OK, fajna gierka, super grafika"
- Czy sądzisz że grałeś z zainstalowaną kartą PhysX?
- "Hmm, podejrzewam, że tak. Te paczki które tak ładnie rozleciały się, to chyba to o czym mówiliście?
- No cóż, grałeś bez tego akceleratora Smile Przejdźmy do drugiej próby. Coś zmienimy i poprosimy Cię ponownie o ocenę

Jak dla mnie, są to zbyt pochopnie wyciągnięte wnioski. Żeby móc ewentualnie zjebać kartę trzeba poczekać jeszcze kilka miesięcy jak wyjdą odpowiednie gry, bo to co zrobili na: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ona-1.html
jest po prostu próbą zwrócenia na uwagi na serwis benchmark.pl poprzez samą kontrowersyjność artykułu. Kiedyś mógłbyś napisać to samo o pierwszych akceleratorach grafy, bo też nie było gier, które wykorzystywały takiego VooDoo (wiesz chociaż co to jest? :>).

P.S. Ghost Recon jak dla mnie jest tylko pierwszą grą "półproduktem" wspierającym PhysX. I jeśli miałbym kogoś zjebać za jego wykorzystanie w tej grze to tylko twórców, którzy dodali jego obsługę na odczepnego, wykorzystując tylko niewielki procent jego możliwości. Ja na przykład chciałbym mieć możliwość w grze rozwalenia budynku na pojedyncze cegły i mam nadzieję, że w takim Unrealu 2007 będzie taka możliwość.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]