GTAReview.com

FAQ
   Szukaj
   Zaloguj
Teraz jest 18 września 2026, 11:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomocy z Photoshop CS
PostNapisane: 20 stycznia 2006, 18:48 
Warning 2/3

Witam potrzebuje pomocy przy programie Adoble photoshop CS. Grafika nie wychodzi mi najlepiej (pewnie dlatego że interesuje sie nią od 5 miesięcy a nawet mniej.) Problem polega na przejściu w 2 screen Opacity umiem ustawiać ale nie chce żeby wyglądało to tak jak na tym screenie: http://img234.imageshack.us/img234/2228 ... uja8ne.jpg
Tylko tak żeby jeden screen wchodził w drugi bez żadnej linij... np. tu widać taki efekt: http://img313.imageshack.us/img313/1953/tygfgjgf6kv.png
Z góry dziękuje!

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2006, 18:54 przez baxi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2006, 18:52 
Nameless Guy

aa to dosyć proste
bierzesz nakładasz na siebie 2 warstwy tak żeby się stykały i tą co jest wyżej
wybierasz. teraz bierzesz gumke (taką) i zmazujesz boki krawędzie tej warswy ^^

otrzymany efekt
Obrazek

p.s. oczywiście wielkośc pędzla może być większa, a nawet jest wskazana ja tutaj użyłem 300px

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2006, 19:08 
Warning 2/3

RedBoy xO jestes wielki THX THX THX THX!!! już umiem to naprawde dziękuje nie mogłem robić lepszej grafiki bez tego efektu :>
Temat do zamknięcia!

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2006, 21:17 
Administrator

OK a teraz czas na mój sposób uzyskania powyzszego efektu.

uwaga! ten sposób jest przeznaczony dla bardziej zaawansowanych uzytkownikóW!.
Zaczynamy!!!!!!!1

1.WSTEP i troche "domowej" teorii wujka Jedica

W programie Adobe Photoshop CS istnieje cos takiego jak mozliwosc zastosowania maski na dany Layer (warstwe). Przypomina to troche kanał Alpha w różnych plikach graficznych. W praktyce oznacza to ze na naszej warstwie tworzy sie jakby oddzielna warstwa - początkowo biała, na której możemy rysowac tylko odcieniamy szarosci. Ktoś zapyta: a po ch*j mi to? A po taki ch*j, ze jest to bardzo przydatne wlasnie gdy chcemy pobawic sie z przezroczystoscia. Na masce kolor biały oznacza Opacity - 100% i im dalej w czern tym czarna przestrzen na masce jest bardziej przezroczyssta.

2. PRAKTYKA

A teraz zajmiemy się najbardziej interesująca rzeczą w tym nudnym poscie - praktyką czyli właściwym korzystaniem z masek w Photoshopie!!!!111

Ok no to tak, mamy sobie warstwe z obrazkiem ktory bedzie pewnego rodzaju tłem (obrz.1) oraz obrazek na ktory dodamy maske i ktory zrobimy na wpol przezroczysty (obrz.2). W okienku Layers w naszym photoshopie robimy tak zeby obrz2. byl nad obrz1. Nastepnie naciskamy na obrz2. tak zeby sie zaznaczył i naciskamy przycisk Add Layer Mask (taki kwadrat z białym kółkiem po środku). Nasza warstaw ma teraz maske (łał!). Jak wprawni uzytkownicy wyśledzą swoimi oczyma - obok obrazka przedstawiającego nasz layer pojawił się drugi przedstawiajacy białe tło - czyli obrazek jest w pełni NIEPRZEZROCZYSYTY (jak nie rozumiesz o co chodzi do wroc do punktu 1.). Zeby pracowac na masce musimy najpierw sie na nia przestawic. Program sam sie przestawia na maske automatycznie po jej zrobieniu, ale moze zdarzyc sie tak ze niechcacy cos wcisniemy/gzdies klikniemy i nie bedziemy na masce. Musimy byc pewni ze w okol bialego obrazka jest pewnego rodzaju ramka. Gdy jestesmy juz pewni - sprawdzamy jeszcze raz zeby pozniej nie bylo "NACISKAM NA MOJUM WARSTWE I MI NIE DZIAŁA!". Teraz naciskamy sobie przycisk "D" na naszej klawiaturze zeby 2 kolory z naszej palety to były czern i biel. Nastepnie wciskamy "X" dopoki kolory sie nie ustawia tak ze biały na górze a czarny na dole[UWAGA: KOLORY PO WEJSCIU NA MASKE I TAK ZMIENIAJA SIE NA CZARNY I BIALY ALE TO TAKA WSKAZOWKA NA PRZYSZLOSC ZEBY O TYM PAMIETAC]. Póżniej bierzemy gradient tool (przycisk "G"). Moze sie okazac ze zamiast gradient toola mamy paint bucket tool ktory jest w tym samym miejscu i pelni troche inna role (jego ikonka to puszka z farba). Jesli tak jest to przyciskamy dluzej ikonke z puszka i wybieramy Gradient Tool. Teraz przejdziemy do meritum. Wybieramy w naszych gradientach gradient linearny (taki co jeden kolor przechodzi w drugi) i robimy tak zeby byl to napewno gradient czarno-biały. Nastepnie nakladamy gradient w jaki chcemy sposob (najlepiej od lewej do prawej krawedzi obrazka) i OTO CUD. Naszym oczom ukazuje sie obrazek na wpol przezroczysty. Jesli nie podoba nam sie tak przezroczysty obrazek, gradient nakladamy inaczej(nie musimy sie cofac w historii). Aby zwienczyc nasze dzieło klikamy na czarno-bialy obrazek i wybieramy Apply Layer Mask.

GOTOWE

dziekuje za uwage

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]