GTAReview.com

FAQ
   Szukaj
   Zaloguj
Teraz jest 18 września 2026, 14:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: gta-sa.prv.pl
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 10:51 
Administrator

wszystko napisane przez thanga + moje komentarze.

EDIT: Thang.
Wszystkie felerne błędy zostały wyszukane przez Masta One'a, który miał na tyle odwagi żeby ściągnąć to spolszczenie :D

"Witajcie.
Jakiś czas temu na <a href="http://gtasa-pl.prv.pl/" target="_blank">gtasa-pl.prv.pl</a> opublikowano pierwsze spolszczenie do SA. Wszyscy bardzo się nim cieszyli, mnóstwo osób ściągało je i instalowało. Jednak czy warto?

Jednak ostatnio wykryliśmy (Enjoi,Masta One, Falek i Thang) – że tak naprawdę nie warto. Spolszczenie jest naprawdę FATALNEJ jakości, dialogi bardzo często nie oddają w ogóle sensu wypowiedzi, a to bardzo często jest skutkiem bezmyślnego używania rozmaitych translatorów. Poniżej lista błędów, wyszukana w parę naście minut, i to przy okazji!!

<b>Błąd 1</b>

<b>"We want you to do a little favor for us, Carl." </b> przetłumaczono na <b>"Chcemy zrobic dla ciebie mala przysluga, Carl." </b>

<b>Thang:</b> No cóż, polska trudna języka. Hmm, ale myślę, że największy błąd to KOMPLETNE zagubienie sensu. Po angielsku to Tenpenny prosi CJ'a o przysługę, w tłumaczeniu już jest odwrotnie. Proponowana wersja - coś takiego - "Chcemy żebyś oddał nam małą przysługę, Carl".

<b>FaLeK:</b> no to być moja ulubiona błąd. Ta błąd być zabawna. ja się śmiać ha ha ha. ja chcieć jeść. i dobre tłumaczenie. nie gta-sa.prv.pl. ja chcieć spać !

<b>Błąd 2</b>

<b>"You got a bag over your head, boy. How do you feel about it?"</b> przetłumaczono na <b>"Przeprowadziles torbe nad swoja glowa, chlopcze. Jak sie z tym czujesz ?"</b>

<b>Thang:</b> Przepraszam, ale nie wiem o co chodzi :>. Czy CJ często przeprowadza torbę nad głową ? Bo coś przeoczyłem. Proponowana wersja - coś takiego - "Masz torbę na głowie, chłopcze. Jak się z tym czujesz ?"

<b>FaLeK:</b> no ten...hm. gratuluje. Chciałbym tylko wam dać taką małą radę. Używanie <a href="http://translate.pl/" target="_blank">translate.pl</a> do tłumaczenia gry nie jest najlepszym pomysłem...

<b>Błąd 3</b>

<b>"Yeah, you'll never find anybody as fork-tongued as this snake ass bastard."</b> na <b>"Tak, nigdy nie znajdziesz zadnego "jezykowego-widelca" jako weza dupku."</b>

<b>Thang:</b> O, to moje ulubione! Przede wszystkim - fork tongue ma oznaczać zdradziectwo i kapowanie gościa, a w tłumaczeniu zrobili go jako jakiegoś superbohatera z widelcem w mordce O_O ! Poza tym, zwrot - snake ass bastard odnosił się do tamtego kapusia, nie do CJ'a jak jest w polskim tekście. Proponowana wersja - mniej więcej (;x) - "Nigdy nie spotkasz kogoś tak dwulicowego jak ten wężodupny (lawl xD) kapuś."

<b>FaLeK:</b> wężodupny ? lool. Ale chyba językowy widelec jest najlepszy. Jak tak dalej pójdzie to zamiast butterfly będziemy mieć maślaną muchę.

<b>Błąd 4</b>
<b>"Make your way up the mountain to find that snitch!"</b> przetłumaczono na <b>"Znajdz droge na czubek Gory, znajdz tego Snitch'a."</b>

<b>Thang:</b> Tutaj przede wszystkim razi brak przetłumaczenia słowa "snitch", które oznacza po prostu - kapuś, zdrajca. Proponowana wersja - mniej więcej - "Wjedź w góry i znajdź tego kapusia".

<b>FaLeK:</b> znajdź tego Switcha ? Przepraszam ale ja już nie wyrabiam.

<b>Błąd 5</b>

<b>"The snitch is getting away on foot!"</b> przetłumaczono na <b>"Ten Snitch daje noge, z buta!"</b>

<b>Thang:</b> Znowu Snitch. Poza tym ''dawać nogę z buta'' brzmi imo bardzo dziwnie. Proponowana wersja - "Kapuś ucieka na nogach" <-- lipnie wychodzi po polsku.

<b>FaLeK:</b> hahahah ! dawać nogę z buta ! hahahaha :p to tak jak dawać rękawice z ręki. Panowie. Spokojnie tylko. To taka mała lekcja. Bierzemy taką książeczkę ... ona jest gruba dosyć i ma napis duży na okładce ‘SŁOWNIK’. Jeśli nie wiemy co jakieś słowo znaczy to szukamy go właśnie w słowniku a nie tworzymy Imię czy też Nazwisko z nieznanego nam wyrazu. Hm pomyślmy... Mamy zdanie - „Mom, buy me a bottle of coke.” Nie wiemy niestety co znaczy słowo...powiedzmy ‘bottle’. Więc według norm tłumaczenia gta-sa.prv.pl robimy z tego coś takiego „Mama, została kupiona przez Bottlego Kole.”

<b>Błąd 6</b>

<b>"We want evidence he ain't gonna talk."</b> przetłumaczono na <b>"Oni chca dowodow, on nie chce gadac"</b>

<b>Thang:</b> Ojjj, tragedia. Tutaj dokładnie widać pracę translatora. Błąd rzeczowy. Proponowana wersja - "Chcemy dowodów, że już nie będzie gadał."

<b>FaLeK:</b> no to jest ciekawe. Naprawdę.... Profesor Miodek by dostał co najmniej zawału.

<b>Błąd 7</b>

<b>"Sort this out, Carl, so Officer Tenpenny can sleep easy at night"</b> na <b>"Uporzadkuj to, Carl, wiec Oficer Tenpenny latwo zasypia w nocy."</b>

<b>Thang:</b> Tu również wychodzi z cienia nędzny automatyczny tłumacz, bo podczas tłumaczenia pozbawiono zdanie sensu. Ehh, żenada. Poza tym - w typ wypadku ''sort this out'' nie oznaczało sprzątania, porządkowania, tylko zajęcia się, załatwienia jakiejś sprawy. Proponowana wersja - "Zajmij się tym Carl, żeby Oficer Tenpenny mógł spać spokojnie".

<b>FaLeK:</b> Zjedz zupę więc łyżka latać. Powoli to staje się moim ulubionym tłumaczeniem :]

<b>Błąd 8</b>

<b>"I can't believe that nigga Smoke turned on me."</b> przetłumaczono na <b>"Nie mozesz w to uwierzyc ziomek, Smoke mnie nakreca"</b>

<b>Thang:</b> Elo translator ponownie. Eh, patrzcie - Smoke nakręca CJ'a, łooo, czyżby CJ się kochał w poczciwym Big Smoke'u, czy po prostu nieudolnie przetłumaczono? To drugie. Aha, i dlaczego w wersji ang. jest "I can't believe it" a w PL - "Nie możeSZ w to uwierzysz? LOL. . Proponowana wersja - "Nie mogę uwierzyć, że ten czarnuch Smoke mnie zdradził".

<b>FaLeK:</b> ja nie mogę uwierzyć, że można tak to przetłumaczyć. Smoke mnie nakręca muahahaha.

<b>Na koniec klasyk!!!</b>

<b>"Sounds like your wife"</b> przetłumaczono na <b>"Głosy lubią twoją żonę"</b>

<b>Thang:</b> No, pięknie! Naprawdę gratuluje!! Super. Eh. Proponowana wersja - "Brzmi jak twoja żona".

<b>FaLeK:</b> to jest już kultowy tekst w niektórych kręgach hehehe. Brawo ! Dodam od siebie jeszcze, że tutaj widać po prostu jak na dłoni, że użyty został Translator Internetowy. Każde słowo po kolei było tłumaczone.

<b>NA RAZIE KONIEC</b>

<b>Końcowy komentarz Thanga:</b> Panowie, dajcie spokój, usuńcie się w cień, bo to co nam daliście jest żenadą - po prostu. Nie zabierajcie się za coś czego nie umiecie, i nie róbcie wszystkim nadzei na dobrą polonizacje. Aha - dalibyśmy tu (Thang i Falek) nasze komentarze z rozmowy na konnekcie (:D), ale wtedy wyszlibyśmy na jakiś gburów. Tyle ode mnie!

<b>Końcowy komentarz Falka:</b> No tak. Od dawna chciałem to napisać ale nie miałem okazji...w końcu mam. Zacznijmy więc od samego początku. Nie ośmieszajcie się. Używanie translatora internetowego jak już wspominałem nie ma najmniejszego sensu kiedy tłumaczymy większy tekst. Mija się to po prostu z celem. Ja rozumiem, że to jest wersja beta czy inna kupa ale dajecie nam tym samym ummm ‘próbkę swoich możliwości’. Jak widzę taką ‘próbkę’ to już nie mam zobaczyć całości. Do tego wpadliście na świetny pomysł wyciagnięcia pieniędzy od ludzi oczekujących profesjonalizmu. Ponoć pieniądze mają być przeznaczone na sever. I teraz następne pytanie- po co ten serwer ? Są dobre darmowe a plik z tłumaczeniem nie zajmuje nawet 1mb więc po co wam serwer ? Że niby limit ściągnięć ? A rapidshare ? A megaupload ? To jest żenujące. Do tego dochodzi dosyć ciekawa postawa w stylu –macie spolszczenie teraz datki albo się *********. No to wesoło. Tyle. Nie chcę kłótni czy jakiejś wojny. Po prostu zbulwersował mnie tekst, który dzisiaj usłyszałem, że ponoć twierdzicie, że od was ściągamy. Zastanówcie się jak możecie coś takiego w ogóle mówić ? To zupełnie tak jakbym oskarżył Franza Kafke, że przepisał ode mnie ‘Proces’. Nie ten level. Sorry."

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 10:56 
nowość na forum! x)

Hehe, rzeczywiście dobre, nawet ja się uśmiałem, a nie ma co kryć, że brałem udział w spolszczeniu.

I NIECH SIĘ TERAZ DZIWIĄ CI, KTÓRYM NA PYTANIE "CZY MOGĘ POMÓC W SPOLSZCZENIU???" ODPOWIADAM NIE :?

NIESTETY POPRZEDNIE SZEFOSTWO BRAŁO KOGO POPADNIE I TERAZ CAŁY TEAM MUSI SIĘ WSTYDZIĆ ZA TAKICH ŁEBKÓW.

Ale nie martwcie się, naprawię wszystkie błędy, które narobili tacy... [brak mi słów], nawet jeżeli to ma potrwać pół roku. Możecie na mnie liczyć :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:00 
Donald Love

Lol, fajne spolszczenie, najbardziej mnie rozwaliło ''masz torbę na głowie, jak się z tym czujesz?'' i ''Głosy lubią twoją żonę'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale gniot :o :o :o :| :| :| :x :x :x

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:04 
Salvatore Leone

"masz torbę na głowie, jak sie z tym czujesz?" to był normalny tekst, taki jaki powinien być.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:09 
Luigii Goterelli

Cytuj:
"Przeprowadziles torbe nad swoja glowa, chlopcze. Jak sie z tym czujesz ?"

o qrde .. musial sie czuc kiepsko ; o

Cytuj:
"Głosy lubią twoją żonę"

yau! ;*

w ogole to az sie oplulem jak to czytalem.. jeden ogolny syfilis z tego co widze ; o

Obrazek
(""\(°,..,°)/"") owned!@#

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:17 
Moderator

hahahah :D ale jaja, to ja juz bym to lepiej zrobił :D

Tytuł: gta-sa.prv.pl
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:17 
nowość na forum! x)

heeee zeby to tylko naprawili .pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:34 
D-ICE

tych błedów pewnie jest wiecej , wiec może zaczną od nowa spolszczać tylko teraz bez translatora

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:34 
Administrator

O czwartej w nocy pisali newsa! xD A ja do banana zawsze mówiłem ze to maniak.... : )))
Co do translacji... nie jestem zaskoczony bo patrzałem też na inne przykłady, ale mimo wszystko te tutaj nadają się do podpisów w sygnaturkach. Przy takim tlłumaczeniu kwestie powinny być sprawdzane, natomiast moim zdaniem wygląda to w sposób "zrób i daj", "macie i dawać kasę". Przy łopatologicznym podejściu ciężko więc oczekiwać lepszej pracy.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:41 
Salvatore Leone

Phah.
Cytuj:
Przez cały miesiąc pracowaliśmy nad tłumaczeniem

Z czego 29 dni czekali aż naprawią translator. :mrgreen:
IMHO jak chcą coś zrobić to niech wyznaczą do tego osoby, które choć trochę znają się na Angielskim. Naprzykład taki Falek czy Thang :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:42 
newbie

to jest po prostu żenada ;o nic więcej :P miejmy nadzieje że to bedzie poprawione :P:P

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 11:43 
nowość na forum! x)

hmmm wlasnie dlatego nie uzywam spolszczen :P

GTA:SA = 100%
GTA 1, 2, 3, VC = ? :P

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 12:25 
Luigii Goterelli

Cytuj:
natomiast moim zdaniem wygląda to w sposób "zrób i daj", "macie i dawać kasę". Przy łopatologicznym podejściu ciężko więc oczekiwać lepszej pracy.

Grafit.. a czego sie spodziewales? to jest Polska chlopie : D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 12:29 
Administrator

Cytuj:
"Kapuś ucieka na nogach"

to tak w dosłownym tłumaczeniu zrobiłeś, ale wg mnie lepiej by brzmiało slangiem, np: 'Kapuś daje buta' :P ale to tylko mała sugestia ;)

wiem jedno - nie zainstaluję spolszczenia, dopóki nie weźmie się za to Thang z Falkiem lub ten co przetłumaczył VC (chyba witek) ;]

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 12:36 
Administrator

chciałbym troszkę wyjaśnić coś ze swojej strony.
cały ten hm...diss na kolegow z innego tlumaczenie nie jest skierowany [ przynajmniej ode mnie ] do kazdego z nich. wierze,ze jest tak jak mowi deimos czyli,ze noobki rozwaiily to spolszczenie + wierze w to,ze sa tam osoby znajace jezyk angielski i takie, ktore chca to dobrze przetlumaczyc. wiec tych, ktorzy dobrze tlumacza to nei dotyczy ;p ale i tak akcji z serverem nie rozumiem.

aha i deimos ... trzymam za slowo :> ze to naprawisz hehe :p
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 12:48 
Warning 1/3

a ja sobie poczekam na spolszczenie od cenegi :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 13:00 
8 Ball

Faktycznie spolszczenie ssie.

A cenega tez ma talent do psucia spolszczen,wiec nie warto sie napalac.Przyklad Far Cry'a...

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 13:06 
Cytuj:
O czwartej w nocy pisali newsa! xD A ja do banana zawsze mówiłem ze to maniak.... : )))

muahaha :D czwarta w nocy -- dobra pora.

maciej - w ogóle z tym ucieka na nogach to się nie da tego ładnie przetłumaczyć.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 14:06 
Administrator

Jaro o farcry'u to nawet szkoda gadac :p

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 15:58 
Moderator

Mała rada, tłumaczenie słowo w słowo nigsy nie kończy sie dobrze

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 16:48 
wkraczający

Już pisałem o tym w komentarzach, ale co tam :P

Follow that helicopter and bring it down! Use any means necessary!

przetłumaczono na:

Pojedz za tym Helikopterem i przynies go ! Uzyj jakiegos sprytnego sposobu !

hmm... to trzeba być naprawdę sprytnym aby pojechać za helikopterem i go przynieść :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 19:47 
Luigii Goterelli

A cos w stylu: ' you make me cry ' pewno zostaloby przetlumaczone na: ' Ty robisz mi płacz ' ;f Chlopcy musza sie przylozyc bo teraz wszyscy beda juz mniej entuzjastycznie nastawieni do tego spolszczenia ..

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 19:57 
Nameless Guy

Cytuj:
"Sounds like your wife"
=
Cytuj:
"Głosy lubią twoją żonę"

Eeeeeeee, no tak.... Ja nie wiem jak to mozliwe zeby taki gniot ujzal swiatlo dzienne.... Panowie "spolszczczacze" powinni brac przyklad z ekipy spolszczajacej HL2- tam nawet textury byly przetlumaczone, zero bledow ort., merytorycznych i literowek. Za prawde powiadam S-Y-F!

Ps. Ucze sie angielskiego od ok. 8 lat, chetnie pomoge przy spolszczaniu ktore sadzac po opisie Thanga jest w toku. Boje sie przeszkadzac ale jesli chcielibyscie pomocy do prosze o kontakt na gg albo mailowo.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2005, 22:34 
Moderator

Ja te mogę pomóc, jestem po 8 latach nauki angola, prawdopodobnie w tym roku będę zdawał FCE, jak coś to gg

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2005, 10:06 
Joey Leone

Hahaha, no to teraz wiem czemu nie lubie spolszczen NIEOFICJALNYCH :]

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2005, 15:16 
8 Ball

"user track player" przetłumaczyli na piosenki gracza wg. mnie to zbyt doslownie

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2005, 17:06 
newbie

Jak dla mnie lepsze to niż nic (za pierwszym razem przeszedłem po Angielsku i teraz chcę po Polsku). Co prawda większość na forum woli nic :wink:

Najbardziej mnie razi "wyrzymałość" i szczególnie "pojemność płuc" w statsach - wchodzi na pasek :/

Eh.. poki co zbieram co sie da i robie misje r3 itp. a za fabułę się wezmę jak się wyda coś przyzwoitszego.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2005, 22:47 
nowość na forum! x)

O nie, już nie macie czego na nas wymyślić... "Piosenki gracza" zbyt dosłownie? Dosłownie to by było "odtwarzacz ścieżek użytkownika", a to nie brzmi najlepiej i jest za długie :/

A "wytrzymałość" będzie zmieniona na "kondycja".

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2005, 01:54 
Administrator

Deimos mam pytanie : co sie stalo ze strona ?

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2005, 09:20 
D-ICE

może zamkneli ze wstydu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]