Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
guldzias
|
Tytuł: Problemy z grafiką Napisane: 19 czerwca 2005, 21:08 |
|
 |
| nowość na forum! x) |
|
|
Witam! Mój problem polega na tym, że na końcu każdej drogi (na wsi i w mieście) pojawiają się czarne cienie. Zaręczam, że mam oryginała. Mój komp: Sempron 2600+ 256 ram GeForce Fx 5500. Jest to bardzo wnerwiające. Gdy przejadę kawałek drogi samochodem to te cienie się przesuwają. Na czym może polegać ten problem?[/code]
|
|
| Góra |
|
 |
|
banan
|
Tytuł: Napisane: 19 czerwca 2005, 21:16 |
|
 |
| Administrator |
 |
Dołączył(a): 15 kwietnia 2004, 16:26 Posty: 795 Lokalizacja: Gdańsk
|
|
mip mapping? ja mam off i też tak mam ;f ale przy on już nie mue he he xD
|
|
| Góra |
|
 |
|
Panczo
|
Tytuł: Napisane: 19 czerwca 2005, 21:19 |
|
 |
| Luigii Goterelli |
 |
Dołączył(a): 7 czerwca 2005, 16:05 Posty: 161 Lokalizacja: hollyŁÓDŹ ;)
|
|
Tutaj problem nie leży w twoim sprzecie ( ale gdybyś miał lepszy nie miałbys z tym problemu ), lecz w grze. Jak doskonale wiesz, w grze prawie nigdy nie wyskakuje ekran ładowania nowego terenu, czyli cała mapa generuje sie w "locie" wiec czasami zdarza sie, że mapa nie dogrywa sie na czas, najcześciej jest to spotykane przy szybkiej jeździe autem, bądź niskim lotem nad ziemią jakąś maszyną latającą.
|
 |
|
guldzias
|
Tytuł: Napisane: 19 czerwca 2005, 21:30 |
|
 |
| nowość na forum! x) |
|
|
To się dzieje najczęściej na autostradach. I to tych z tą popękaną jezdnią (np. koło Angel Pine). Najgorsze jest to, że tak wyglądają u mnie ulice w całym San Fierro...
|
|
| Góra |
|
 |
|
sito
|
Tytuł: Napisane: 19 czerwca 2005, 21:59 |
|
 |
| Joey Leone |
Dołączył(a): 17 czerwca 2005, 14:55 Posty: 210 Lokalizacja: Jamajka
|
też mam taki problem ale mnie newnerwia tylko nieraz troche mój sprzęt : geforce 4 mx 440  640 ddr ram i procek celeron 2200+  myslałem ze to od ramu zależy a ja mam dużo i tez to mam aha banan dlaczego masz moją ksywe w opsie ??
_________________ TO NIEMOŻLIWE !! xO !! tylko jeszcze niewiem co xD
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gregor
|
Tytuł: Napisane: 19 czerwca 2005, 22:19 |
|
 |
| newbie |
 |
|
|
On ma ją bo to jest [.you], czyli że on ma twoją ksywę w podpisie, a u mnie ja mam swoją. Więc banan będzie miał banan. A np. Enjoi będzie miał Enjoi. Rozumiesz?
|
|
| Góra |
|
 |
|
Skobel
|
Tytuł: Napisane: 19 czerwca 2005, 22:29 |
|
 |
| Nameless Guy |
 |
|
|
U mnie to samo... Mój sprzęt:
- sempron 2200+
- 256 DDR
- GF FX5200
U mnie się to najczęściej robi na polnych drogach przedemną a gdy patrzę do tyłu to i za mną. Tworzy się tak jakby krąg wokół mnie z tych czarnych plam :E
|
|
| Góra |
|
 |
|
Pan Grafit
|
Tytuł: Napisane: 20 czerwca 2005, 06:50 |
|
 |
| Administrator |
 |
Dołączył(a): 15 kwietnia 2004, 19:49 Posty: 1400 Lokalizacja: Częstochowa
|
|
Problem leży i po stronie gry i po stronie kompa.
Wyjaśnię Ci to tak...
W GTA VC nie było mipmapingu, ale istniały drugie tekstury, ośmiokrotnie zmniejszone i o gorszej jakości. Wszystko było wczytywane odrazu bez większych problemów.
W GTA SA zastąpiono drugie tekstury mipmapingiem. Polega on na tym, że tworzy pomniejszony obraz macierzystej tekstury w zależności od odległości. Dzięki temu w dali nie widac spikselizowanych tekstur (brak bluru), a i tereny w ten sposób szybciej się wczytują. Wadą jest obciążenie GPU. Na obliczenia czerpie to trochę MB. Przy wyłączonym mipmapingu Twój komputer daje znać o sobie i grafika nie potrafi uciągnąć aż tyle gotowych tekstur wysokiej rozdzielczości na raz. Stąd czarne dziury. Przy słabszym sprzęcie (kiedyś pewnie był dobry xP) masz do wyboru: albo grać z włączonym mip*'em, ale drastycznie zmniejszyć ilość fps. w grze, albo grac tak jak teraz... czyli w miarę płynnie, jednak w środowisku które nie zostało na czas wczytane.
Swoją drogą nie miałem tego problemu bez mipmapa jak i obecnie z nim. Nawet bez niego poprawnie wczytywane miałem wszystkie tekstury. (GF 6600, ale x16 PC-ex)
|
 |
|
Ivan
|
Tytuł: Napisane: 20 czerwca 2005, 07:03 |
|
 |
| Nameless Guy |
 |
Dołączył(a): 16 czerwca 2005, 16:15 Posty: 799 Lokalizacja: Szczecin
|
Kurde, ja mam wlaczony mipmaping i tez to mam 
_________________ L O S T
|
|
| Góra |
|
 |
|
sito
|
Tytuł: Napisane: 20 czerwca 2005, 10:54 |
|
 |
| Joey Leone |
Dołączył(a): 17 czerwca 2005, 14:55 Posty: 210 Lokalizacja: Jamajka
|
|
też mam włączony i to mam musi być jakieś rozwiązanie tego problemu !! zauważyłem ze tego problemu niemam tylko nieraz ale nie w miescie tylko na drodze z los santos do angel pine i to niecałej ale prosze o rozwiązanie tego moze ktoś wie jak ??
_________________ TO NIEMOŻLIWE !! xO !! tylko jeszcze niewiem co xD
|
|
| Góra |
|
 |
|
EooN
|
Tytuł: Napisane: 20 czerwca 2005, 10:56 |
|
 |
| Nameless Guy |
 |
|
Grafit66 napisał(a): GF 6600, ale x16 PC-ex
Witam w klubie sir Grafit66  Jak masz na PCI-E to wnioskuje ze jestes wlasciceielem Intela?
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|